Кошик
120 відгуків
Интернет-магазин «Садовод» — первоклассные саженцы от производителя
+380979810074
+380979289440
Кошик

Журавлина

Журавлина – вічнозелений сланкий чагарник сімейства вересові. Має гнучкі ниткоподібні стебла довжиною від 15 до 30 см, з вузькими довгастими листочками, знизу попелясто-білого кольору. Квітки світло-пурпурові, обернені донизу і «вивернуті». Плід журавлини – ягода кругла або витягнута, червоного кольору і кисла на смак.

Поширення

Родове назва журавлини перекладається з латинської як «кислий кулька». У всьому світі існує 4 види журавлини, які виростають в тундрі, лісотундрі і в лісовій зоні в Європі, Азії, Північній Америці (американські види відрізняються особливо великими плодами).

У нашій країні поширене 2 види цієї рослини – дрібноплідна та болотна, причому деякі види журавлини болотної також мають досить великі плоди.

Застосування

 

Збирати журавлину потрібно, як і калину, злегка підмороженого. З журавлини готують квас, морс, начинки для пирогів, варення, додають кислі ягоди, салати, соуси, перетирають із цукром. Капуста, квашена з журавлиною, журавлина в цукрі, журавлинний соус до риби або м'яса – всі ці рецепти давно вже стали класикою кулінарного мистецтва.

Зберігати журавлину найкраще у вигляді сирого варення або замороженої.

Склад і властивості

Журавлина – одна з найбільш корисних дикорослих ягід. У ягодах журавлини містяться вітаміни С, РР, К, В1, В2, безліч органічних кислот, мікро - і макроелементів, флавоноїди, цукри, пектинові, барвні, азотисті, дубильні речовини, фітонциди. Високий вміст бензойної кислоти дозволяє зберігати журавлину без додавання консервантів, не піддаючи термічній обробці, довгий час.

Журавлина є потужним природним цілющим засобом. Вона має властивість протистояти інфекціям за рахунок високої концентрації таніну, а також посилювати дію ліків. Тому її застосовують при лікуванні гінекологічних захворювань, для попередження утворення каменів у нирках, як засіб, що підвищує життєвий тонус, покращує апетит і секрецію підшлункової залози. Журавлиною лікують простудні захворювання та хвороби сечостатевої системи, це хороший сечогінний засіб. Сік журавлини корисний при гастритах з пониженою кислотністю шлункового соку, ожирінні, колітах.

Клюква в виде соков, морсов, экстрактов, настоя с медом применяется при гипертонической болезни, малярии, анемии, ревматизме, тонзиллите, атеросклерозе, сосудистых спазмах, головной боли, водянке. Клюква содержит множество антиоксидантов, которые снижают уровень «плохого» холестерина в крови, а также обладают противовоспалительными и противораковыми свойствами.

Клюквенный морс хорошо утоляет жажду и снижает температуру при простуде и гриппе.

В народной медицине клюква считается противоядием при отравлениях ядовитыми растениями.

Противопоказания

Журавлину не рекомендується застосовувати при захворюваннях печінки, гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку, виразкових процесах.