Кумкват
Кумкват
Кумкват або фортунелла – це вічнозелене цитрусове рослина, що дає смачні плоди овальної форми. Їх можна приймати в їжу з шкіркою, при цьому всі частини фрукта володіють корисними властивостями для організму.
Опис та особливості культури
У природі дерево кумкват досягає висоти 4,5 метрів. В кліматі України екзотична культура у відритому грунті не росте. При вирощуванні в кімнатних умовах, висота дерева не перевищує 150 см, щорічний приріст становить до 10 див.
Рослина формує густу кулясту крону. Пагони густо вкриваються дрібними листовими пластинами, насичено-зеленого забарвлення з глянцевим блиском.
В середині літа формуються невеликі білі суцвіття. Вони випромінюють приємний насичений аромат, потім, протягом 3-4 місяців дозрівають плоди. За забарвленням вони нагадують дрібні апельсини, мають яскраво-помаранчеву гладку поверхню, всередині розташовується сам фрукт, розділений на часточки. Смак м'якоті солодко-кислий.
Вирощування і догляд
Вирішивши купити кумкват і бажаючи отримувати врожай, необхідно створити сприятливі умови:
- 12-годинний світловий день влітку та взимку;
- підтримувати температурний режим;
- підтримувати вологість.
В кімнатних умовах саджанці кумквата висаджують у горщики, об'ємом на кілька сантиметрів більше кореневої системи. Щоб рослина добре прижилася і пішло в ріст, вибирають грунт для цитрусових.
Догляд при вирощуванні включає:
- Полив – рясний, але без застою вологи. Вода должно хорошо смачивать весь грунт, а ее остатки выходить через дренажные отверстия. Следующий полив выполняют после того как грунт полностью высохнет. Вода должна быть теплой, отстоянной, в противном случае растение сбрасывает листья.
- Освещенность – горшок с растением располагают на южной стороне, в полуденные часы создают рассеянное освещение.
- Внесение минеральных удобрений в период активной вегетации каждые две недели.
- Обрезку – каждой весной после сбора урожая, при этом оставляют не более 3 основных побегов, их длину немного укорачивают. Інші гілки зрізують.
- Пересадку кожні три роки великі за обсягом горщики.